Sunday, December 12, 2010

i'm in a relationship..how about you? what? in an open relationship???







salam satu malaysia bloggers sekalian..
anda sudah makan?? sudah ea..bagus..saya juga sudah..tadi abah belanja makan sate..okey..memang sejak akhir-akhir ni sesi menternak lemak semakin berleluasa dalam diri saya..tapi saya tak kisah..saya ikot cakap mak..mak cakap tak elok tahan-tahan selera makan..baik mak..angah ikot cakap mak ^_^

okey..back to title entry..bukan..bukan niat untuk heboh satu dunia saya sedang berpacaran..tidak ye..di sini saya mahu kongsi sedikit info kepada yang belum tahu..sape kat sini takde facebook sila kerat jari..haha..saje jek..jangan korang yang takde facebook tuh wat betol-betol pulak..mak taknak tanggung..haha..okey..majoriti setiap individu yang ada di muka bumi ni mempunyai facebook ye..


begini..apa status perhubungan yang korang letak dekat facebook korang?

single ? [ single ni pown takleh caye..ada yang hipokrit jugak..haha..ampunnn ]
widowed ? [ ni bagi mereka yang baru saja ditinggalkan..tapi ada jugak yang suka-suka hati nak letak ststus ni..]
separated ? [ ini mungkin pada mereka yang sedang berpisah buat sementara waktu..mungkin la..]
engaged ? married ? [ dah sah2 la untuk yang sudah bertunang..tapi ada jugak yang saje2 letak status cam ni..ni dah sah2 la untuk yang takot pasangan mereka dingorat oleh orang lain..haha ]
divorced ? [ ni bagi mereka yang baru lepas clash..haha ]
in a relationship ? [ ni bagi mereka2 yang tengah hangat bercinta..macam saya..hahahaha..]
in an open relationship ? [ hah ! ini lah yang saya mahu kongsi bersama..]


saya tengok ramai jugak la yang letak status 'in an open relationship'..
tapi korang tau ke apa maksudnya ?

sumber dari wikipedia :

An open relationship is a relationship in which the people involved agree that they want to be together, but in which romantic or sexual relationships with additional people are accepted, permitted or tolerated.

diterjemahkan ke bahasa melayu :

Open Relationship ialah sebuah hubungan di mana mereka yang terlibat setuju yang mereka mahu bersama, tapi di mana hubungan romantis dan seksual dengan kehadiran orang lain diterima, dibenarkan dan ditoleransi.

Maka dalam erti kata lain, orang yang meletakkan Open Relationship sebagai status mereka tidak kisah melakukan hubungan seksual dengan sesiapa pun, maka amat menyedihkan apabila umat Islam sendiri menggunakan status ini.

hah ! tu diaaa..mungkin anda berpendapat status relationship tuh sekadar mainan bagi korang..tapi manusia punya hak untuk berfikiran positif atau negatif..mereka boleh menganggap status anda serius atau sekadar mainan..bagi mereka yang menganggap status relationship itu serius,mungkin mereka bertanggapan negatif terhadap anda terutama kita yang beragama ISLAM..so kawan-kawan..berhati-hati lah anda ketika ingin menentukan relationship status anda di facebook ye..



p/s : thanks pada rakan fb saya kerana meng'tag' saya berkaitan isu ini :)


2 comments:

syik@ iek@ said...

wah..baru ku tau...tq2

joyahLisa said...

@syik@ iek@
kan?
berhati2 ye bila memilih status di fb
:)