Saturday, January 22, 2011

joyah dan kerja

assalamualaikum...

hey wassup wassup korang...lame sudah joyah tak update belog kan..macam biasa alasan terbaekkk joyah boleh bagi...joyah malas + penat...from monday to friday joyah kerja..kerja dari 8.30 sampai 6.30..balik2 da kompem penat...weekend pulak time untuk joyah restkan segala2nya..termasuk la restkan otak..bila dah rest otak kompem la tak mau fikir2 dah...oit oit..tulis entry perlukan kita berfikir ye..berfikir ayat serta mengeluarkan tenaga untuk menaip..

ye..korang nampak joyah online fb tiap2 hari kan...takat online fb tuh takde la keluar tenaga sangat2...sambil baring2 pown boleh online fb...kalau nak update blog joyah tak boleh sambil baring2..mesti nak duduk ye kawan-kawan..hehe..so malam ni..joyah mendapat tenaga untuk update blog..sebabnya tengok tuh haaa...iklan nuffnang dok berjoget2 sejak petang tadi...konon nak kekalkan la...tu sebab ada rasa semangat sikit nak update..miahahahaha...





entry kali ni rasa nak share la pengalaman joyah kerja kat tempat joyah mencari rezeki sekarang ni...joyah now kerja kat Mega Label & Sticker as CS Officer..alahh..kerja biasa2 jek pown...apply pun guna SPM jek..maklum la...joyah ni lom rasmi lagi bergelar graduan diploma..but nasib baik dia boleh bagi gaji yang joyah mintak...ngeh3 :)

so far kerja kat sini okey je..cuma staff kat sini majoriti cina..melayu berapa kerat je..haaa...ni nak share ngan korang apa lainnya kerja kat company yang dimonopoli oleh kaum cina :

*berdasarkan pengalaman la...tak semua macam ni kan...ni gambaran lebih pada my workplace je okey..

depa = staff cina

1. GAJI
haaa...jangan harap la gaji korang nak sama dengan depa ye...walaupun kerja korang sama ngan depa...department sama ngan depa..pangkat sama dengan depa...gaji korang akan lebih rendah dari depa..contoh la kan..korang masuk kerja saing ngan kaum depa sorang ni...yang kaum depa sorang ni akan dapat gaji permulaan lagi tinggi dari korang..let's say gaji basic korang RM800..kaum depa akan dapat RM1200...haaa..beza tak beza la kan..jeles tak jeles la kan...

2. NAIK PANGKAT
ni lagi satu isu yang korang perlu saba sangat kerja kat company yang majoriti kaum depa..every department depa akan lantik kaum depa as HOD [ Head Of Department ]...korang kerja la 10 tahun kat situ kan...tapi last2 yang dapat naik pangkat kaum depa yang baru 2,3 tahun kerja..haaa...kalau ada pun HOD melayu..cuma kat bahagian yang tak berapa nak class macam bahagian store atau driver..hadoiii...

3. MENGULO + MENGUMPAT + ONLINE FB dll
okey..kebanyakan kita kerja office hour or kerajaan ada yang sempat luangkan masa tok bergosip2..menganyam ketupat..makan kuih..makan jajan..gi meja kak temah sebelah semata2 nak tanya ending cerita Alisa..online facebook..twitter..blogging..and sekarang ni ada pulak social network 1Malaysia...kalau kat company majoriti kaum depa ni...korang tak akan dapat tengok aktivi2 tak sihat sume tuh..korang akan nampak mereka sentiasa kerja non stop..senang cerita takkkan nampak la depa dok diam tak wat kerja..bayangkan la..masuk kerja pukul 8.30..depa sampai opis pukul 7.30 da start ke hulu hilir buat kerja...hahaha...kadang2 tu kelakar la tengok depa buat kerja macam tak ada hari esok...buat kerja pun nak kelam kabut..kadang2 tu sampai berlari2 semata2 nak amik kertas kat mesin photostat...aku tengokkan rasa cam gelak jek...tapi tuh la..makin la aku kerja sini..aku makin terikut2 pulak ngan perangai depa..haha...kat opis aku jugak depa block fb,youtube sume tuh...tapi bagus la kan...korang akan lebih fokus pada kerja korang..

4. AMOI KEPOH
hah ! ni aku nak habaq mai..aku dah mula tak suka dengan 2 orang amoi [ actually layak dipanggil nyonya kot...sebab dah tua..haha ] ngan sorang akak melayu yang susah gilanak senyum kat opis aku ni...nyonya sorang ni dah la muka tak cantik...mulut kepoh...pas tu bunyik tapak selipar [ actually opis kami kat dalam kena pakai slipar yang korang dok pakai dalam rumah tu...tapi nyonya ni dok pakai slipar jalan yang tapak keras tu ] die tuh...lapanpuluh batu dah leh dengar okey...annoying sungguh ! pas tu kerja beliau datang kat meja amoi2 department aku mengumpat...mana aku tawu die mengumpat? sebab dia cakap slow2...pas tuh kadang dengar la die sebut2 nama aku la..nama orang lain pun ada..eh nyonya..ingat kaw cakap cina aku tak paham la eh..langsi la lu..haha..pas tuh kalau cakap ngan orang macam orang tu pekak..volume memang tahap maksima..cakap biasa2 je tapi dia punya tone macam marah2..selama aku kerja sini...ngan dia ni ngan nyonya lagi sorang aku tak penah tegur..yela kan..da banyak kali kot aku senyum2 tegur ngan depa 2 eko ni..tapi depa buat muka bodoh + memburukkan lagi muka mereka yang sedia tak lawa..haha...nyonya tadi pulak memang trouble la..dia suka hasut HOD supaya marah2 anak2 buah depa kalau buat salah..tak cilaka ke tu namanya...

5. AMOI DAN APEK BAIK HATI SERTA SWEET
okey..tak semua amoi serta nyonya tuh kepoh ye..ada yang baik jugak..yang spesies cam amoi kepoh tuh takat 2,3 orang je..yang lain okey...kebayakan staff cina ni bersopan santun la jugak...every kerja yang korang buat untuk depa..depa tak pernah miss ucap 'THANK YOU','TERIMA KASIH'..korang akan rasa kerja korang dihargai..korang buat la kerja yang sama banyak2 kali untuk depa..depa takkan jemu ucap semua tu..pas tu depa ni caring..suka tanya da makan ke belum..hari ni sihat ke tak...HOD pulak jenis yang caring semuanya...korang batuk2 sikit depa dah tanya nak pegi klinik ke tak..amoi2 yang cantik pulak sumenye rilek jek pakai skirt gi opis...skirt wat pakai gi jalan2 tu taw...haha..pas tu tade sorang pon kaum depa ni yang makeup..natural beauty gitu :)

6. ACTIVITY
haaa...yang bestnya kat tempat aku ni..kalau ada birthday staff depa mesti sambut..siap beli kek bagai..tak kisah la melayu ke cina...yang bestnya depa akan wat benda ni surprise..mungkin sehari awal atau lewat sehari..yang penting korang takkan expect pown depa nak celebrate birthday korang..then depa takkan kedekut bagi korang hadiah...yang bestnya sape yang banyak duit tu...depa akan bagi hadiah yang kaw2 mahal punya...branded la...pas tu every month depa mesti buat aktiviti kemasyarakatan..every staff yang involve akan dapat point then boleh naik gaji serta pangkat [ yang ni lebih pada kaum depa ]...then time perayaan besar depa wat open office la..yang pasti makanan depa tempah dari tukang masak melayu..haha



haha...cukup la takat tuh...aku taip panjang2 ni macam best gile kan aku kerja sini..memang tak dinafikan best sangat2 suasana kerja sini...tapi untuk bertahan bertahun2 aku tak yakin...untuk naik pangkat lagi la...berdasarkan survey aku kat sini...akak2 serta pakcik2 abang2 melayu yang dah kerja berpuluh2 serta berbelas2 tahun sampai la ni tak naik2 pangkat lagi...gaji pulak baru naik takat 2,3 ratus...okey....sangat la tak sesuai untuk aku yang mahukan gaji besar serta mata duitan..miahahaha...so aku decide untuk kerja sini buat sementara waktu...sementara tunggu nak grad ni kan...cukup la untuk aku cari pengalaman...sekarang ni carik kerja nak gaji tinggi kena banyak pengalaman...kalau korang belajar tinggi mana pon tapi tak ada pengalaman...memang gaji takat SPM jek la korang...

so..end of this entry for today...amek kaw..da lama tak update sekali update panjang berjela..hahahahaha...



pic sampingan yang tak berapa nak penting...time ni daku kena bekerja di hari thaipusam..cis cis !



cik akak cun ni pulak..joyah bakal ngedate ngan dia raya cina ni...hope apa yang dirancang menjadi...hehe :)



p/s : mana la si 'meon' aku ni..janji minggu ni nak sampai....tak saba nak bawak kaw jalan2 :)

6 comments:

Nurdiana F said...

whoaa entri lebih panjang dari biasaa!
caiyokk !

joyahLisa said...

@Nurdiana F
wakakaka..
sadis betol kumen kak yan ni...

nak wat camne..
kerajinan update blog ni jarang2 datang..
bile da datang melimpah2 ayat..
hahaha

Nurdiana F said...

apa yang sadisnyaa.hahaha.

macam best je story amoi tua tu. time jalan munyik2.wakkakaa;DD

joyahLisa said...

@Nurdiana F
hahaha..
siyes annoying gile bunyik tapak slipar die tuh...
rasa cam nak bling ngan printer jek..
ngek tol

aliza said...

btol cakap ko tuu skng nie ape2 keje pn nak pengalaman.tuu yg ssh.
joiah ko apply gune spm dia tak thu ker ko ade dip??
kt pg nie kalo dia tahu dia taknak amik ar sbb takot aku benti patu cari keje laen.tuu yg tension tuu

joyahLisa said...

@aliza
diowg tau..
tapi kaw jgn ah ckp kaw nak benti t...
kaw ckp je tak..
kena pandai la wey...