Sunday, February 13, 2011

mari terjah apa yang masuk ke dalam perut joyah hari ini

assalamualaikum...bertemu kita lagi diruangan joyahkepoh.blogspot.com..
ye..kita hanya akan berjumpa pada hari sabtu atau ahad saja ya..faham-faham lah kenapa..hari ni pulak rasa nak update..

okey...lihat post title macam dah agak kan aku nak cakap pasal apa..okey..yang dah boleh agak teruskan mebaca..pandai korang ye..betul lah tu..aku nak cerita pasal makanan lagi !!
haha..pedulik apa aku kalau orang nak kata aku makin gemuk..eihh..makanan penting untuk hidup..itu prinsip aku lahh..

dah..cukup membebel..kita mulakan menu joyah di pagi ahad yang mulia ni..haha..

AIS KRIM GORENG
prepared by JOYAH


dah alang-alang ni..meh aku share sikit cara-cara nak buat ais krim goreng yang senang yang amat ni..senang wey..aku pulak siap dok tanya member aku macam mana nak buat padahal senang jek kodd nak buat..haha

Bahan-bahan :

1. Roti tawar [ pastikan belum expired ]
2. Air masak
3. Aiskrim [ perisa terpulang pada korang ]

Cara-cara :

1. Lembapkan roti dengan air masak.
2. Letak ais krim.
3. Lapiskan dengan sekeping lagi roti.
4. Tekap dengan permukaan cawan [ untuk menghasilka bentuk bulat..actually guna apa-apa pun boleh...nak guna cetak karipap pon boleh ]
5. Simpan dalam plastik dan biarkan dalam peti ais paling kurang 3 jam dan tak lebih sehari [ kang tak pasal2 berkulat roti kang ]

senang kan? budak tadika pon reti buat..haha..tapi aku siap dok search kat google lagi nak carik cara-cara buat ais krim goreng ni..adessss


GARLIC BREAD WITH MUSHROOM SOUP
prepared by KAK LONG


kak long aku buat mushroom soup suka letak extra mushroom..beli jek cendawan butang dalam in tuh..pas tuh kaw tuang jek semua [ jangan tuang dengan air sekali pulak ]..

untuk garlic bread pulak..korang mesti taw buat kan...senang jek..roti perancis tuh pulak beli dekat carrefour jek..RM2 sebatang..panjang wooooo...


BRUSCHETTA
prepared by KAK LONG


bruschetta ni pulak..men cincai2 jek topping dia tuh..meh nak share jugak topping bruschetta ni :

Bahan-bahan :

1. Tomato
2. Cendawan butang
3. Hot-dog [ bukan anjing panas ek..paham2 la ye ]
4. Mayonis
5. Sos cili
6. Kiub pati ayam
7. Daun pasli

Cara-cara :

1. Tomato dipotong dadu.
2. Cendawan butang dan hot-dog dipotong ke bahagian2 kecil.
3. Gaulkan tomato,cendawan dan hot-dog beserta kiub pati ayam.
4. Kemudian tepekkan dean atas roti perancis.
5. Hias la dengan cili sos,mayonis serta daun pasli.
6. Bakar [ jangan sampai hangus pulak ]


ASAM PEDAS TERBAEKK
prepared by MAK


UDANG MASAK LEMAK CILI API DENGAN NANAS
prepared by MAK



KEREPEK PISANG
prepared by JOYAH & MAK

time-time bosan aku suka mengunyah kerepek pisang..even tengan update blog ni pon selang seminit aku ngap kerepek pisang..hahahaha..


JUNK FOOD


1. Sunsweet Prunes
2. Kuaci ChaCher
3. Choki-choki
4. Jajan Shoyue Mi [ jajan kicap aku panggil ]

ni junk food sampingan yang masuk dalam perut aku kalau kerepek pisang takda..hahahaha..i know it's not good for health..but i need to chew something when i'm bored..haha..

amacam?? hebat kan nafsu makan aku? ahhh...persetankan tu semua..aku suka makan..makan untuk hidup..hidup untuk makan..janji aku sihat..janji aku bahagia..tak guna duit orang lain..haha

okey la..end of this entry..nak teruskan mengunyah kerepek pisang sambil ber'facebook'...
sekian....
:)



p/s : semalam niat nak basuh kereta..tapi hampeh !

6 comments:

encHIx laNDax said...

bapak banyak kau makan joyah..kalah nafsu aku!hahaha

joyahLisa said...

@encHIx laNDax
haha
ape?
ingat kaw jek ke yang kuat makan sampai perot boncet?
haha

Firdaus Kasim said...

haha x padan dgn badan!

Cara-Cara Blogwalking yg Betul

ARJUNA.Inc said...

waa..bnyak nye blog anda..huhu..dgan penuh tekun jmpa gak..haha..

joyahLisa said...

@Firdaus Kasim
eh..nape ngan badan aku?
gomok kan?
huhu

joyahLisa said...

@ARJUNA.Inc
jumpa ape ye?