Saturday, February 5, 2011

joyah dan makanan tak boleh dipisahkan

selamat pagi blogger-blogger sekalian...hope sihat-sihat hendaknya...joyah kembali lagi untuk menulis entry atau meng'update' blog...ye..joyah admit la kan..lately ni malas gila nak update blog..joyah pun pelik la..apa rahsia nak merajinkan diri menulis entry baru ye? haihh ! joyah pun dah redha jek la dengan traffic blog joyah ni..nasib la..sape suruh malas kan?? haha...

okey fine..ehem..ehem..post title kali ni agak dijangka oleh anda semua mungkin..yelah kan..joyah dan makanan..satu kombinasi yang tidak boleh dipisahkan..malah serasi..hahaha..mungkin juga ada yang berkata :

" tengok badan joyah dah tau dah.. "

haha..ye..aku admit lah kan..aku ni pendek...pas tuh sedikit chubby pulak..nasib baik abg bare terima diri ni seadanya [ tak masal ] haha..kelmarin aku timbang berat badan..biar betul??? still 47kg lagi?? dari setahun lepas aku timbang mesti 47kg..mesin yang rosak atau aku ni yang hok mantain cam nih ja?? cuba la turun jadi 42kg ka..sedap sikit mata memandang...tapi lupakan jek la..tu cuma berat badan aku time form 5 dulu jek..takde nya nak jadi macamm tuh balik..dengan nafsu makan yang semakin membuak2 ni..hampehh !

ehhh..apa dah lari tajuk lagi ni..ape daaa..dok kepoh-kepoh pasal berat hang la pulak joyah..takda orang nak taw pun kan..back to the title ye..kali ni aku nak share tentang :


kelazatan

kenikmatan

kerangupan

kemanisan

keputihan [ erk? cam pelik jek ]

kesedapan

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

TADAAAAA !!!!!!!!!!!











TAUGEH TAUGEH TAUGEH TAUGEH


hahahaha..sebab apa aku rasa nak share tentang taugeh ni..sebabnya sepanjang aku hidup selama duapuluhsatu tahun ni kan..ramai la kot kawan-kawan aku tak makan taugeh..even adik aku sendiri pun tak makan taugeh..aku sendiri pelik la..apsal la hangpa suma dok mengelak dari makan taugeh ni..ada yang kata pahit?? ouh mann...deria apakah anda ada?? haha..

bagi aku..taugeh ni sebagai pelengkap serta perasa tambahan okey...aku tak berapa nak telan kalau mee goreng yang tak campur ngan taugeh..terbantut selera..ibarat hidup aku tanpa abg bare [ tak ada kaitan lagi ] ahaks :D haha..eh..aku kalau boleh nak buat nasi goreng letak taugeh tawu ! haha...tapi aku tak pernah cuba lagi la..haha..makan soto atau mee sup la kan..aku akan make sure taugeh lebih banyak dari segala-galanya yang ada dalam mangkuk tuh...

wey korang...tau tak yang taugeh ni rasanya rangup,manis serta lazat...percaya la cakap aku...taugeh manis okey !


apa yang aku tau la kan..taugeh ni banyak kelebihannya...antara yang aku pernah terbaca :


1. penyumbang kesuburan
2. melumpuhkan kanser leukimia,usus serta pankreas
3. untuk wanita pulak boleh menghindari kenser payudara
4. sapa2 yang ada strok atau sakit jantung dinasihatkan supaya mengambil taugeh dalam menu harian mereka
5. awet muda !

lagi khasiat taugeh boleh dibaca di sini :)


haaaaa...amacam?? sapa2 yang dok suka jaga muka,taknak nampak tua...makan la taugeh ye...confirm sedap woo !!


okey..habis pasal taugeh kegemaranku itu..beralih pulak pada menu2 yang aku dah selamat telan dalam perut sepanjang cuti Chinese New Year ni...hehe

kelmarin aku berkesempatan keluar berpacaran sama itu abg bare..haha..macam biasa jalan2 bpmall sudahhh...masuk2 bpmall jek da rasa lapar..cam no tuhh?? haha..

semua kedai makan penuh wooo...cuma Kenny Rogers je yang lengang sikit..tambah pulak dalam entry hari tuh aku dok mention yang aku dok ngidam KR ni..so dengan persetujuan bersama kami decide untuk menenangkan makhluk2 yang dah berdondang sayang kat dalam perut tuh di Kenny Rogers..hehe...


joyah punya :

Kenny's Chicken Meal ( Quarter Meal )
with 3 side dish ( coleslaw,garden pasta salad,macaroni&cheese )
+ ice lemon tea

sebelum

selepas


abg bare punya :

Beef Bolognaise Spaghetti
+
ice lemon tea

sebelum

selepas


okey..kali ni agak pelik sikit sebab yang melicinkan kedua2 menu tu adalah aku..abg bare kurang berselera untuk makan hari tu..hamboii...saje la kan..bagi lemak dalam badan ni berkilo2..haih !


then baru la boleh senang hati menonton KHURAFAT [ ye..aku baru tengok..agak ketinggalan sikit ] yang lawak..ye lawak..aku banyak gelak dari menjerit ketakutan..haha..


lepas tengok movie perut kembali berzapin pulak..kami beli donut yang lazat di Big Apple Donut..yeahhh !

abaikan oreo yang dah agak comot akibat tangan aku yang gatal dok kais2..haha



end of menternak lemak bersama abg bare..nextt !!!!!!!!!


lepas berpacaran sama abg bare..abah tersayang bawak makan KFC pulokk..beliau teringin nak makan Fish Donuts..layankan jekkk...aku lagi suka..haha..



semalam pulak...lepas membeli belah di carrefour..singgah pulak menternak lemak di warung tepi jalan..makan roti canai yaww...

maaf..dah habis licin melantak baru teringat nak amik gambar..haha...rakus wey aku makan..



kat carrefour pulak tadi aku bersama kakak ku sempat lagi memborong sushi..alahai...nak makan kat Sushi King kena fikir banyak kali..nak jimat...beli je la sushi kat carrefour ni..rasa not bad jugak la..haha..




so..amacam?? joyah dan makanan tak boleh dipisahkan walau sesaat pun okey...saat menaip entry ni pun perut dah berbunyik2 lapa nak makan nasi...so..joyah choww dulu..end of story joyah dan makanan ye..sayonaraaaa :)





p/s : actually TAUGEH atau TAUGE eh?? ahhh...persetankan tu sume..janji korang faham..haha

2 comments:

Firdaus =) said...

gemok la kaw kak pas ni.
bnyk nye kaw makan..
huhuu.

joyahLisa said...

@Firdaus =)
ngahahaha :D
kesah lak aku..
tak bek control2 makan..
hahaha