Saturday, August 13, 2011

normal la weyyy

oh hello there *ala-ala anwaq hadi la kunun*


hari ke 13 umat Islam menjalani ibadah puasa..ye..aku masih puasa penuh lagi..alhamdulillah..
hari ni aku berbuka puasa hanya dengan goreng pisang serta air durian belanda..dah cukup buat perut aku kenyang okey..

abaikan seketika lagi tentang berpuasa ya..

hari ini genap setahun sebulan sehari aku memegang lesen P..alhamdulillah..aku makin selesa serta cekap gak la nak handle situasi kat jalan raya ni..haha..walaupun ade la sekali dua termati enjin..kereta manual la katakannn..aku tak mampu nak baya kereta auto weyy..







malam ni update blog semata nak share dengan kaw orang semua la kan..tentang situasi yang aku hadapi sebagai seorang pemandu..aku rasa apa yang aku hadapi sekarang ni normal la kan..nak nak untuk yang dalam tempoh P tuuuu...ini antara gejala/situasi/habit yang aku face la kan :


@ masuk kereta masih dalam keadaan nak test jpj..aku betulkan cermin sisi,cermin depan..adjust kerusi paling depan habis..maklumla..orang kaki pendek..tu pun still tekan cluch sampai kaki tegang..haihhh..pakai seat belt..ouh ya..spek mata tak boleh tinggal..kang hade yang masuk ICU aku langgo kang..


@ sentiasa risau dengan kenderaan di belakang..ntah la..aku bila drive ni asyik nak fikir kenderaan kat belakang je..semua sedia maklum line kiri kalau kita nak bawak perlahan la kan..so bila aku amik line kiri..aku bawak la pelan sikit kan..tapi takde la macam siput..tapi bila kereta belakang macam tak saba pulak bila aku bawak hak tu so aku dengan pantasnya menekan minyak..maka aku bantai je line kiri bawak laju..


@ aku masih belum berani nak parking kat tempat sempit...maka kalau aku gi mana-mana aku akan cari parking yang senang..aku tak kisah la kang kena jalan jauh nanti..haha..yang ni aku cuba baiki ye..


@ dah pandai nak maki-maki..haa..ni normal ni..kalau kaw geram dengan pengguna jalan raya atau pejalan kai sekali pun..kaw maki-maki/cakap sorang-sorang macam la depa denga ape kaw kata kann..tapi tak mengapa..maki tu sebenarnya nak hilangkan nervous dohhhhh...haha


@ kalau dulu first-fist drive,jangan la korang nak borak-borak dengan aku la kan..aku takkan dengar dan aku takkan layan pun..fokus gila-gila weyyy..tapi sekarang aku dah boleh melalak..aku da boleh gurau-gurau..aku da boleh gelak-gelak..and aku dah boleh taip msj lagik time drive..ngahaha...


@ dulu aku tak berani nak men cilok-cilok kat jalan..sekarang aku dah pandai dahhh..lampu kuning dah tapi aku makin galak tekan minyak..humangai...


@ dulu takat drive dalam taman je..pas tu jauh sikit ke bpmall..pas tuh jauh sikit ke carrefour..pas tuh jauh sikit ke bus stand..pas tuh jauh sikit ke tanjung labuh..ni nak try lak drive ke JB..haha ~



tuh je la kot yang aku nak share..untuk kaw orang yang dah ade lesen penuh tu jangan la berlagak pulak..malang tak berbau..mula-mula bawak kereta memang la rasa takut..tapi bila dah lama-lama korang akan jadi biasa..pas tu mula la tak lekat kat rumah..kerja nak merayap je..macam aku ! haha ~






2 comments:

nadiaz namikaze said...

haha..lebey kurang aku je oit..tp aku baru 8bulan pegang P..huhu

Nisha Ramlan said...

@nadiaz namikaze
eh..baru lagi ye..
hehe..
:)