Saturday, January 1, 2011

jom beramah mesra dengan lappy korang

hey koranggggg...
rindu tak? rindu tak? rindu tak?
tak rindu sudahhhhh !!
^_^

lama tak update blog kan..korang pun nak muntah agaknya singgah blog joyah ni tapi tak da entry baru..joyah skarang dah kerja..so masa untuk mengarang meng'update' blog ni memang lah tak ada..takat online facebook tu boleh la..sebab tak perlu nak menaip panjang-panjang..

blog akan di'update' on weekend je..but apa la nasib..this weekend joyah got fever lol..ye..sempena tahun baru..joyah demam..but takpe la..sakit tu kan boleh menghapuskan dosa-dosa kecil..am i ritee ??

okey..back on post title..ape?? dah tak ada kerja lain ke nak beramah mesra dengan lappy korang yang tak bernyawa tuh?? ehhh...corrections you ollzzz...lappy ni bernyawa ye..bila bosan-bosan korang boleh la ajak lappy korang bercakap..

sebelum tu..korang da tau belum jantina lappy korang?? bagi yang belum tu..meh-meh try test tgk lappy korang tu jantan ke betina kat sini ..

okey..first step untuk kita mula beramah mesra dengan lappy kita..

korang copy script kat bawah ni ( ctrl C ye..sebab joyah enable right click ) than paste dekat notepad korang..

Dim message, sapi
message=InputBox("What do you want me to say?","Speak to Me")
Set sapi=CreateObject("sapi.spvoice")
sapi.Speak message


dah copy?? bagus..baik anak makkk..
then korang save dalam format .vbs [ cth : layan.vbs ]

settle ! itu saja...then korang double click la kat file yang korang save tadi..
akan keluarlah satu pop up begini :

* click untuk tumbesaran yang lebih sihat :)


abaikan desktop background aku tuh ek..

bila dah keluar pop up message tuh...
korang taip lah apa-apa perkataan yang korang nak lappy korang cakap..
nanti beliau layan jek apa yang korang nak tuh okey..
suara bergantung pada jantina lappy korang..
^_^

* digalakkan menggunakan bahasa inggeris sahaja sebab kalau bahasa melayu buruk benau ghope beliau cakap..haha


p/s : sakit tekak,batuk,selsema...bila kaw nak baik haaa..

2 comments:

elnino moona said...

hahaha da try.. lawak tp best..
mmg teda keja leh wat ni.. ahaks..:p

joyahLisa said...

@elnino moona
haha..
kan..kan..
:)

try wat lagi time bosan nanti eh
:)